Parenteel Jan Sibrandsz & Geertruida (Hase)
Parenteel Jan Sibrandsz & Geertruida (Hase)
door Jan Burggraaf
Introductie
Jan Sibrandsz wordt genoemd in 1388 als vader van Aleid en Katharina. Vermoedelijk woonachtig in Oversloot aan de Lek bij Jaarsveld. Zijn kinderen worden genoemd “van Oversloot”. Zijn echtgenote is Geertruida, vermoedelijk dezelfde als de erkende bastaarddochter van Wouter Gerardsz bij Hase (dochter van Gillis Mol) en later gehuwd met Polixena van Vianen. Haar oom in 1392 is leenheer Hendrik II van Vianen tevens (erf)burggraaf van Utrecht.

De 7 generaties vóór Bernard Jansz (stamvader van de Meerkerkse Burggraaf'en) zijn geconstrueerd aan de hand van de leenhoven van de heren van Vianen waarvan repertoria zijn gepubliceerd in Ons Voorgeslacht en de legger van de bezittingen van de kerkfabriek van Ameide en de armen, tevens legger van memorierenten (1481-1599) (door B.J. van Es in Ons Voorgeslacht 1993 pag 81/103).

Vanaf 1407 treffen we zoon Jan Jansz van Oversloot aan in Ameide waar vervolgens in 150 jaar vermoedelijk 5 generaties blijven wonen.

In 1569 woont Johan Jan Berntsz in het nabij gelegen Tienhoven.
Zijn zoon Bernard Jansz (8 iii.) woont vermoedelijk vanaf 1585 in Meerkerk aan de Zouwendijk nabij de Burggraaf. Vanaf dit moment begint het gebruik van het toponiem “Burggraaf” als toenaam.

Deze deel-reeks telt 47 nakomelingen en deze zijn verdeeld over 8 generaties.

Inhoud