In Wikipedia (Ned/Duits/Frans) zijn diverse artikelen over Burggraven te vinden. De oudste vermelding in Duitsland dateert van circa 960 en betreft de burggraaf van Regensburg.

Belangrijk waren de burggraven van Nürnberg (ingesteld circa 1105).

In het oosten bij Dresden komen we burggraven van Meissen tegen vanaf 1068. Meissen is later opgegaan in hertogdom en koninkrijk Saksen. Er is een lijst van burggraven.

Het adelijke geslacht Dohna (bij Dresden) telde ook burggraven.

De burggraven van Keulen behoorden van 1032 tot de familie von Arenberg. De burcht Rheineck gelegen bij BadBreisig, Ahrweiler, stond onder leiding van de burggraaf (ingesteld circa 1180 door de aartbisschop van Keulen)

Zuidelijker is er vanaf 1057 het Burggraafschap Würzburg met de familie Babenberger. Magdeburg heeft burggraven vanaf circa 1000. Ook bisdom Mainz was een burggraafschap. Friedberg (Hessen) kent vanaf 1170 een stadsbestuur door de burggraaf (ingesteld door keizer Frederik Barbarossa)

In Frankrijk worden ook burggraven (vicomtes) en burggraafschappen (vicomtés) aangetroffen.Zie de vermelding van de Burggraafschappen van Comborn (Bas-Limousin), Turenne, Ventadour en Limoges.

De burggraven van Thouars vangen aan vóór 903 en dit is daarmee de oudste vermelding van het ambt. Zie voor de franse versie de vicomtes de Thouars.